zaterdag 16 april 2016

13-08-2018: Openbare reactie op Hakenkruis-Mantel van Máxima door Anne Louis Cammenga, Directeur Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog (IWOII)

Beste Lezers,
 
Met stomme verbazing en zelfs met verbijstering heb ik de artikelen in de media gelezen over de Hakenkruis-mantel van Máxima tijdens haar bezoek aan Beieren in Duitsland.
 
Dit voorval verbaast mij als mens en als directeur van het Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog (IWOII) echter niets. Gezien de neonazistische contacten van deze familie uit het verleden is het wat mij betreft gewoon een herhaling van eerder vertoond gedrag.
 
Denkt u maar aan het SS-, SA- en NSDAP-lidmaatschap van Bernhard; aan de vele contacten van Duitse familieleden van Bernhard in Duitsland met Adolf Hitler zijn partij in de jaren dertig;, met het geflirt van de Oranjes met de verdreven familie Duitse Keizerlijke Hohenzollern in Doorn na de Eerste Wereldoorlog, die via Adolf Hitler weer aan de macht hoopte te komen in Duitsland, enz.
 
Wat mij ook is opgevallen is het zoeken naar verbeteren van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Duitsland. In de jaren dertig van de vorige eeuw was dit precies zo het geval. Denkt u maar aan het geflikflooi van Bernhard bij de Duitse Dictator Adolf Hitler aan de vooravond van zijn huwelijk met Juliana. Bernhard ging persoonlijk op bezoek bij Adolf Hitler en schreef de Duitse Dictator allerhartelijkste brieven. Dit vooral met in het achterhoofd het goed houden van de (economische) verhoudingen tussen Nederland en Duitsland. Exact hetzelfde is nu weer gebeurd. Denkt u maar aan het artikel in het dagblad De Telegraaf waarbij allerlei zakenlieden over elkaar heen buitelen om te vertellen hoe goed het koningspaar in Duitsland wel niet voor de Nederlandse handel is. Waarbij Máxima het dan thans heeft gepresteerd om een mantel met een Hakenkruis-motief te dragen.
 
Hiermee gaat uiteraard een ongelooflijk negatief en verkeerd signaal uit naar onze Joodse medeburgers toe, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Duitse vernietigingskampen zijn vermoord. En uiteraard ook naar hun nabestaanden toe.
 
Een onterechte en onverdiende zweepslag in het gezicht van al diegenen die destijds zijn gestorven om de democratie te redden en voor hun kinderen en de toekomstige generaties te behouden. Maar voor Máxima, de dochter van een Minister van Landbouw, die deel heeft uitgemaakt van een moorddadig, dictatoriaal regime dat duizenden doden op haar geweten heeft, is begrip en deernis naar onze Nederlandse Joodse medeburgers toe wellicht téveel gevraagd geweest. Want als zij écht, oprecht, éven goed had nagedacht over wat onze Joodse Nederlandse medeburgers vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt met de Duitse Naziterreur, dan had Máxima zich wel driemaal bedacht voordat zij een Hakenkruis-Mantel aan zou trekken.  
 
Met allerhartelijkste groet,
INFORMATIECENTRUM TWEEDE WERELDOORLOG (IWOII)
 
Anne Louis Cammenga
Directeur
Website: www.iwoii.nl
 
 
WEBSITE: INFORMATIECENTRUM TWEEDE WERELDOORLOG (IWOII)
 
IWOII: WEBPAGINA 8: BIJVAL/PERS
 
IWOII: WEBPAGINA 9.E: WAARSCHUWING VOOR/HULP TEGEN EXTREEMRECHTS C.Q. DE ZEISTERSE NEONAZI JAN PETER MANTE
_____________________________________ 


14 april 2016 21:17, in:


'Hakenkruis-mantel van Máxima is een beetje dom'



"Een koningin met tal van lakeien zou toch beter moeten weten", dat zegt correspondent Jeroen Akkermans over de 'hakenkruis-mantel' die koningin Máxima vandaag in Duitsland droeg. Toch een beetje dom van haar.

De Duitse (sensatie)pers valt vandaag massaal over de mantel van Máxima, die ze tijdens een bezoek aan Beieren droeg. Een 'hakenkruis-mantel' noemen ze het kledingstuk van onze koningin, ontworpen door de Deense ontwerper Claes Iversen.
 
Kleur


Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans snapt de commotie. De vormen maar vooral de kleur van de mantel roepen volgens hem associatie op met het Wehrmachtuniform.

"De schijn van een verdraaid en onvolledig hakenkruissymbool krijgt tegen de achtergrond van uitgerekend de kleur van een Wehrmachtuniform (foto) toch de lading die je ten alle tijden moet vermijden in Duitsland", vindt Akkermans.

"Juist een koningin zou beter moeten weten."

Kritiek
Ook vanuit de Nederlandse Joodse gemeenschap klinkt er kritiek. "Vooral de achterkant van de mantel komt ongelukkig uit. Dat mensen die borduursels met een hakenkruis associëren, snap ik wel", vertelt Nathan Bouscher en tevens oud-medewerker van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI).

"Maar ik maak me er niet zo druk om. Ik neem het koningshuis sowieso niet zo serieus. En ik vind het bovendien een lelijke mantel."


'Een beetje dom'
Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus van het RTL Nieuws vindt de kledingkeuze van Maxima 'een beetje dom'. "Waarschijnlijk heeft ze niet nagedacht dat deze associatie gemaakt kan worden. Maar toch is het een beetje dom van haar. De mantel wordt gretig door de Duitse sensatiepers opgepakt."

Paulus weet dat Máxima de mantel wel eens vaker heeft aangehad, namelijk tijdens een staatsbezoek aan Denemarken. Toen was er geen ophef over. Paulus:"Het is overigens volstrekt normaal voor haar dat ze kleding vaker draagt."

Gezeur
Justine Marcella van het blad Vorsten vindt de ophef eerder gezeur. "Toen ze de mantel in Denemarken droeg, viel niemand erover. Maar omdat het nu in Duitsland is, wordt het opeens een ding." 

Mooi vindt Marcella de mantel overigens niet. "In de stof zijn imbussleutels en moertjes geborduurd. Dat is op zich creatief. Maar ik ben er niet stuk van. Dat ligt ook aan de kleur: niet de beste kleur voor onze koningin."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ophef over mantel Máxima
_____________________________________________________